Communicatie

Communicatie chinchilla's
Chinchilla's communiceren door middel van allerlei non-verbale middelen. Ook kunnen ze wel gewoon geluiden maken. Bijvoorbeeld raspend krijsen, dreigend knorren en ze maken soms ook kleine piepjes. Ze maken zachte contactgeluidjes: denk hierbij aan zacht piepen of knorren. Je zult een moeder en kind dan ook veel horen communiceren met zacht piepen of knorren.
Verbaal:
Jongen zullen waarschijnlijk ook veel piepen tegenover volwassen chinchilla's.
In het algemeen wil het jong hier meer zeggen: 'Doe mij niks!'
Een chinchilla dat raspend krijst voelt zich duidelijk niet op zijn gemak. Het dier voelt zich bedreigd en gaat met urine spuiten in de richting van de bedreiging. De chinchilla staat dan rechtop, op zijn achterpoten en stapt naar voren wat meestal dreigend overkomt.
Als een chinchilla opgewonden piept, dan is de kans groot het
vrouwtje bronstig is en naar een mannetje zoekt.
Wanneer een chinchilla te lang alleen is
geweest en weer een soortgenoot ziet , dan kan hij ook opgewonden gaan piepen,
omdat ze dan blij zijn dat ze niet meer alleen zijn.
Een blaffende chinchilla wil zijn soortgenoten laten weten dat er gevaar dreigt. Vaak zal hij bij deze situatie ook op zijn achterpoten staan.
Non-verbaal
Een bange chinchilla gaat
in elkaar gedoken in een hoekje zitten. Als een roofdier hem zou willen vangen
en hij heeft de chinchilla vast in een dodelijke greep dan kan de chinchilla zijn haar loslaten,
zodat hij kan ontsnappen.
Een vrolijke, nieuwsgierige chinchilla, zal vrolijk rond huppelen en aan alles snuffelen. Als een chinchilla loopt, komt de kracht vooral uit zijn achterpoten. Als de chinchilla springt dat strekt hij zijn staart naar achter om zijn evenwicht te bewaren.
Chinchilla's zijn hele levendige, en onderzoekende diertjes. Als hij iets ziet wat hij niet kent zal hij het oppakken met zijn voorpootjes. Dan proeft hij of het eetbaar is. Als het eetbaar is eet hij het op en als het niet eetbaar is dan laat hij het weer vallen.
Als de chinchilla op zijn achterpoten staat dan ziet hij gevaar. Het kan ook zijn dat hij iets interessants ziet en het beter wilt zien.
Een boze chinchilla is echt in staat om te kunnen gaan vechten. Ze laten hun tanden zien en het zal krassende geluiden maken. Hierbij gaat hij meestal op zijn achterpoten staan om zichzelf groot te maken. Soms besproeit hij zelfs zijn vijand met urine.
Een bange chinchilla zal wegrennen en zich verstoppen. Als de ruimte daar te klein voor is en de chinchilla voelt zich bedreigd dan komt hij in aanval en dan zal het gaan vechten.